Avram Atijas Jevrejske dileme

Avram Atijas Jevrejske dileme

Avram Atijas Jevrejske dileme

Avram Atijas održao je niz prezentacija svojih knjiga u našoj opštini.Sve njegove knjige su u velikoj meri lične, u izvesnom smislu autobiografske, govore o njegovim putovanjima, boravku u inostranstvu susretu sa ljudima i o njihovim sudbinama. Usput, knjige nas upoznaju sa njegovom porodičnom pričom. Sarajlija rodom, tu je i odrastao, živeo je po svetu, a zadnjih dvadesetak godina živi u Izraelu što je doprinelo njegovom duhovnom sazrevanju.

O knjizi je govorio autor Avram Atijas kao i Edita Jankov i Ljiljana Lepuša. Autor je istakao da su ovo zapisi o njegovim razmišljanjima da su na nivou novinarskih članaka, a ne naučne rasprave. Naslovi pojedinih eseja sugerišu o čemu je reč tu su dileme oko Tore , kada se postaje Jevrejin, judaizam ili jevrejstvo, o rasizmu u Izraelu, holokaust ili šoa i na kraju je dao dve jevrejske priče sa elementima humora. Njegovi odgovori na ove teme su napr. da je Jevrejin prvenstveno neko ko je to biološki što je autor po ocu i majci, odrastao je u jevrejskoj sredini, ali je prešao dug put od deteta socijalizma do umerenog vernika.

U svakom slučaju on smatra da je vera deo jevrejskog identiteta. Autor iz svog iskustva zaključuje da nema rasizma u Izraelu pričajući o boravku u Netaniji gde se brojni Arapi kupaju obučeni sa ostalim turistima. On se nada mirnom suživotu u Izraelu mada mnogi udžbenici i govori pozivaju na mržnju. Između ostalog mnogo diskutuje o tome da li treba da se upotrebi reč holokaust ili šoa i zaključuje da bi šoa bilo mnogo adekvatnije.

I ovog puta autor je mnogo pričao o sebi i porodici, po nekim proučavanjima prezimena Atijas ono potiče iz II veka, dodali su na kraju s da zvuči španski. Svakako doživeo je veliku promenu na psihološkom i emotivnom planu za poslednjih dvadeset godina otkad živi u Izraelu.

Ljiljana Lepuša