Program za decembar, 2018.

Program za decembar, 2018.

PROGRAM ZA DECEMBAR

Nedelja 2. decembar od 14 do 17 časova, u Klubu
Dečja proslava Hanuke-MEĐUKLUBSKI SUSRET
Velika dečja proslava Hanuke u Novom Sadu. Dođite da proslavimo praznik zajedno sa
drugarima iz drugih jevrejskih opština (Beograda, Zrenjanina, Subotice i Pančeva).
Očekuje vas puno igara, zabave, muzike i iznenađenja. Očekujemo vaš dolazak!
---------------
Dragi tinejdžeri, 
Pozivamo vas na proslavu Hanuke u novosadskoj opstini, u nedelju 02.12. od 14h, uz krofne, radionicu, tombolu i druženje.


Ponedeljak 3. decembar u 18 časova
Proslava Hanuke
Paljenje sveća i kratak osvrt na praznik.

---------------------------------------------
Hanuka nije religiozan praznik i jedini je koji je zasnovan na istorijskom događaju, tj. oružanom otporu Jevreja protiv grčkog osvajača. Vrhunac helenskog pokušaja da u okupiranoj jevrejskoj državi unište jevrejske religiozne i tradicionalne specifičnosti, rezultirao je u ponižavajućoj carskoj zapovesti kojom su Jevrejima zabranjeni osnovni verski obredi (obrezivanje, obredna čistota, kašrut, čitanje Tore, slavljenje praznika i sl). Najveće poniženje za Jevreje, bilo je postavljanje kipa Zevsa na žrtvenik u jerusalimskom Hramu. Prema I knjizi Makabejaca (1:44) ovo se dogodilo na dan 25 Kisleva 167. godine pre naše ere. Starac Matatja iz porodice Hašmonejaca, otišao je u Modiin sa svojih pet
sinova, porušio lokalni mnogobožački kip koji su postavili grčki osvajači, i započeo oslobodilački rat malog naroda protiv najmoćnije imperije tadašnjeg sveta. Nakon Matatjine smrti, borbom je rukovodio njegov sin Jeuda Makabi koji je posle tri godine ratovanja uspeo da istera Seleukide iz velikog dela zemlje i da uđe u Jerusalim, gde je 25. kisleva, na godišnjicu donošenja zabrane, očistio Hram, srušio tuđe idole i osvetio žrtvenik. Pobedu nad neprijateljem i osvećenje Hrama, narod je slavio osam dana “prinošenjem žrtava i pevanjem hvalospeva”, kako piše u knjizi Makabejaca. 
Hanuka je kućni, porodični praznik. Običaj je da se za Hanuku pevaju pesme, igraju razne društvene igre i postavljaju razne zagonetke. Iz Nemačke se na istok Evrope prenela igra sa čigrom-sevivon (hebr.), trendl (jidiš), koja je označena slovima nun, gimel, he i šin. Deca su se sa čigrom igrala u orahe, dobijene slatkiše ili svoj Hanuka novčić. Svako slovo je imalo svoju vrednost i donosilo gubitak ili dobitak. Slova su značila n-nichts (ništa), g-ganc (sve), h-halb (pola) i š-štel ajn (uloži), a verska tradicija je ova slova tumačila kao skraćenice rečenice nes gedola aja šam - veliko čudo desilo se tamo. Ova se poslednja reč u savremenom Izraelu menja u po - ovde. 
Za praznik Hanuka vezana je takođe priča o čudu koje se dogodilo (“nes gedola aja šam” - veliko čudo desilo se tamo). Ona je zabeležena u Talmudu i u njoj se kaže: ...”jer kad su Grci ušli u Hram onečistiše sve ulje koje je bilo u Hramu. A kada nadjača kraljevstvo doma Hašmonejaca i pobediše, iskahu i ne nađoše više no jedan sud ulja koji je bio odložen sa pečatom velikog sveštenika. U njemu ne beše više nego da se pali za jedan dan. Učini se njime čudo pa su iz njega palili osam dana.”
-------------------------------------------
Sreda 5. decembar u 18:30 časova - Klub
Poziva Vas Dečji klub na proslavu Hanuke uz prigodan program u izvođenju dece iz naše Opštine.

Nedelja 9. decembar u 18 časova
Obeležavanje Hanuke na Trgu Slobode. Učestvuje hor Hašira.

Ponedeljak 10. decembar u 18 časova
Izlaganje o Goldi Meir. Učestvuju: Mirjana Kranjac i Olga Kamenković

Ponedeljak 17. decembar u 18 časova
Predstavljanje knjige „Židovske obitelji u Iločkom rabinatu“
Učestvuju: autor Radovan Sremac i Marko Kevo, istoričar Muzeja grada Iloka
-------------
Pozivamo Vas na zajednički doček Nove 2019. godine. Ostalo je još malo mesta. Očekuje
Vas živa muzika, tombola, pokloni za sve, rulet ples i neograničena hrana, piće i slatkiši.
Cena je ista kao prošle godine – 3.000 dinara.
Prijave do 15.12.2018. Mirjani Kranjac 062/633590 ili Olgi Kamenković 063/8034707

Svim članovima čestitamo praznik svetlosti Hanuku i predstojeću 2019. godinu