Izložba

Izložba

Izložba Gabriele Hajzler i Olge Ungar u novosadskom dvorcu Eđšeg

Otkad je poneo titulu Evropske prestonice kulture 2021., Novi Sad se, kulturnim programima, tribinama, kao i ulepšavanjem urbanističkog izgleda grada, već mesecima priprema za tu istaknutu ulogu. Uređuju se prostori za održavanje prigodnih priredaba za širu publiku, a među takve kulturne stanice – kako se oni inače nazivaju – spada i dvorac „Eđšeg”, prelepo starinsko zdanje, nekada streljana, mesto okupljanja mladih sportista, mesto za ples, ali i za druženje. U tom elegantnom ambijentu je, u sklopu obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture, otvorena zajednička izložba slikarke Gabriele Hajzler, koja se predstavila motivima i prozračnim bojama inspirisanim Izraelom, i skulptorke Olge Ungar, čija ostvarenja prikazuju stilizovana slova alef-beta. Obe mlade umetnice istakle su svoj talenat i prepoznatljiv stil.
Uz prisustvo mnogobrojnih ljubitelja umetnosti, izložbu je otvorila vajarka Irma Mikeš, koja je studirala i karijeru započela u Italiji. Prisutnima se obratila ovim rečima:

„Ova izložba je za mene veoma bitna, zato što je, na neki način ovo moj povratak kući, jer sam ja umetnički izraz upoznala preko Gabrijele i Olge. Nećemo se zadržavati previše na onome od čega su sastavljena umetnička dela. Umetnička dela su sačinjena medijima različitih vrsta koja služe baš tome, da pričaju priče. I ono stoji samo onda kada je sve sklopljeno tako, da može vizuelno, u jednom dahu, da nam ispriča svoje sećanje. Ja sam još jednom zahvalna svima, što ste me pozvali da otvorim ovu zaista posebnu izložbu. Nemojte se puno pitati šta je iza svega, gledajte dobro i otvorite čula“, izjavila je Irma Mikeš na otvaranju.

Postavka izložbe trajala je od 6. do 11. septembra 2018.
                                                                                                                 Edita Jankov
Fotografije su preuzete sa sajta www.vojvodjanski.rs