Projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Enkel“

Projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Enkel“

OFF Novi Sad vas poziva na projekciju dugometražnog dokumentarnog filma „Enkel“ u režiji Aleksandra Reljića.

Dugometražni dokumentarni film "Enkel" je priča o suočavanju sa najmonstruoznijim zločinom u istoriji čovečanstva - holokaustom, iz ugla unuka komandanta Aušvica Rajnera Hesa i preživele logorašice Eve Mozes Kor, koja ga je 2014. simbolično usvojila kao svog unuka. Njih dvoje su potpisali zavet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.

Rajner Hes je unuk Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, koji je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu za ubistvo dva i po miliona Jevreja. Rudolf Hes je u Aušvicu organizovao industrijsko ubijanje Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta "konačno rešenje", a u proleće 1944, za 56 dana ubija 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske. U vreme Drugog svetskog rata, Bačka je bila deo mađarske okupacione zone i te 1944, preko deset hiljada Jevreja sa njenih prostora odvedeno je u Aušvic, u sigurnu smrt.

Kao komandant Aušvica, Rudolf je sa porodicom živeo u vili, pored logora, tako da su se Rajnerov otac Hans Jurgen i njegove tri sestre i brat, igrali u dvorištu kuće, na samo 100 metara od krematorijuma, u kojem su spaljivani ljudi. Rajnerov deda, nakon svakodnevnog ubijanja preko 10.000 ljudi "vraćao kući sa posla" i vodio "normalan porodični život".

Rajner Hes, unuk masovnog ubice, zapravo je tragična ličnost koja se bori sa duhovima prošlosti, kako bi zaštitio sopstvenu decu i unuke od mračnog porodičnog nasleđa.

Projekcija filma će biti održana u četvrtak, 30.05. sa početkom od 18:30h u bioskopu Arena, a specijalni gost, zajedno sa autorom filma, na razgovoru posle projekcije je prof.dr Olga Manojlović Pintar, srpska predstavnica u Međunarodnoj komisiji za obnovu Bloka 17 (Jugoslovenskog Paviljona), dok će moderator razgovora biti Marija Vasić, profesorica sociologije u Zmaj Jovinoj Gimnaziji i autorka knjige ‘’Kada Bog zažmuri’’.

Karte su u prodaji na blagajni bioskopa po ceni od 250 dinara.

Nakon filma biće organizovani razgovor u kom će učestvovati prof.dr Olga Manojlović Pintar, srpska predstavnica u Međunarodnoj komisiji za obnovu Bloka 17 (Jugoslovenskog Paviljona), dok će moderator razgovora biti Marija Vasić, profesorka sociologije u Zmaj Jovinoj Gimnaziji i autorka knjige "Kada Bog zažmuri".

 

OFF Novi Sad

Fecebook
offnovisad@gmail.com
Instagram