Sinagoga, 01.07.2019. u 20h - KONCERT

Sinagoga, 01.07.2019. u 20h - KONCERT

Pozivamo vas na fantastičan koncert troje vrhunskih pijanista, koji će se održati u ponedeljak u Sinagogi. Između ostalih, imaćete priliku da vidite i čujete izuzetnog pijanistu iz Izraela koji je četvrta generacija najpoznatije pijanističke porodice. Bilo bi lepo da kupovinom karte pomognemo mlade umetnike.

U saradnji s Festivalom Art Link, eksluzivno na sceni novosadske Sinagoge u ponedeljak 1. jula PIANO NIGHT.

Učestvuju najbolji mladi pijanisti današnjice, pobednici prestižnih međunarodnih takmičenja:

Aleksandra Swiguit (Poljska)
Zoltan Fejervari (Mađarska)
Adik Neuhaus (Izrael)

Na programu su kompozicije Frederika Šopena i Aleksandra Skrjabina.
Koncert počinje u 
20,00 časova.

Ulaznice za koncert po ceni od 500,00 dinara prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa u holu Sinagoge.

***

     Adik Nojhaus rođen je 1996. godine u Tel-Avivu u Izraelu. Studirao je klavir na Konzervatorijumu muzičke i plesne akademije u Jerusalimu, u klasi prof. Lee Agmon. Kao potomak legendarnih pijanista i nastavnika Hajnriha i Stanislava Nojhausa, Adi je počeo rano muzičko obrazovanje u svojoj petoj godini, sa svojom majkom i ocem. Laureat je brojnih takmičenja: finalista na Međunarodnoj nagradi Vendome, Verbier (2014.) i prva nagrada na takmičenju „Piano Forever“, Ashdodu (2013), Takmičenju mladih umetnika za glasove „Jerusalim“ (2012) i Međunarodni takmičenje „Skrjabin“, Moskva (2010). Adi je takođe stipendista za kulturu Amerike i Izraela, kao i dobitnik granta „Tzfunot Tarbut“ (2013) i nagrade „Mushkin“ (2010). Nastupa na značajnim pozornicama u Izraelu i inostranstvu, kao solista i kamerni muzičar.

     Zoltan Fejervari je nosilac stipendije Zadužbine „Borletti - Buitoni” i dobinik druge nagrade na Internacionalnom koncertnom takmičenju „James Mottram” za mlade pijaniste u Mančesteru (2010), a umetnikova najsvežija pobeda je ona na Internacionalnom muzičkom konkursu za klavir u Montrealu 2017. Bio je dve godine student u Madridu. Tu je učio kod Dmitrija Baškirova i Martineza Mehnera, a zatim je studirao na Muzičkoj akademiji „Franc List” u Budimpešti gde je radio s Andrašom Kemenešom, Denešom Varjonom i Ritom Vagner. Fejervari danas redovno priređuje resitale na koncertnim scenama mnogih evropskih zemalja i SAD - a, među kojima su njujorški Karnegi vajl hol, Centar „Kimmel” u Filadelfiji, Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Dvorana Gaštajg u Minhenu, Kuća muzike u Valensiji, Nacionalna biblioteka u Buenos Ajresu i sala Muzičke akademije „Franc List” u Budimpešti. Na poziv pijanistknje Micuko Učide bio je gost Muzičkog festivala u Marlborou (Vermont u Novoj Engleskoj) u periodu od 2014. do 2016. godine. Kompakt - disk „Malediction“ snimljen s ansamblom Budimpeštanska kamerna simfonija donosi mu 2013. Gran pri.