Makabijada 2019

Makabijada 2019

Poštovani članovi opština,
 
  Sa velikim zadvoljstvom vam se javljamo po završetku 15-ih evropskih makabi igara koje su održane u Budimpešti od 29.07. do 07.08., gde su naši takmičari ostvarili značajan rezultat i doneli nove medalje, posle svetske makabijade sada i prve sa evropskih igara.
  Na makabijadi smo imali priliku da budemo deo neverovatne manifestacije i jednog od najvećih jevrejskih okupljanja.
  Učestvovalo je više od 3000 učesnika, sa gostima iz Sjedinjenih Američkih država, Brazila, Argentine i Južne Afrike. Gosti iz SAD-a su odneli najviše medalja na ovogodišnjim igrama.
  Želeli bi smo da se zahvalimo Mađarskoj na gostoprimstvu i prelepoj organizaciji, takođe i neverovatnom trudu koji su uložili u bezbednost. 
  Takođe bi se zahvalili i Vladi Srbije, koja je poslala jednog od svojih pripadnika bezbednostnih agencija da brine o našoj sigurnosti.
 
  Otvaranje je kao i uvek bilo jedno od centralnih događaja. Održalo se na Hidegkuti Nandor stadionu gde smo imali čast da nam se obrate predsednik Mađarske gospodin Janoš Ader, predsedavajući evropske makabi konfederacije gospodin Moti Tichauer, predsednik svetskog jevrejskog kongresa gospodin Ronald S Lauder i mnogi drugi.
  Čast da upale makabi plamen su imale gospođa Judita Polgar, inače najbolja ženska šahistkinja svih vremena, i gospođa Agnes Keleti, petostruka olimpijska šampionka u gimnastici, obe iz jevrejskih porodica iz Mađarske.
  Spomenuli bi još samo okupljanje povodom šabata u Dohanji sinagogi, koje je bilo neverovatno iskustvo, kratak klip atmosfere možete videti na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=BYe9bauo4sU
 
A kako je sve izgledalo, možete videti na ovom kratkom videu, koji je napravio naš član delegacije Ivan Vajcenfeld, kome se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo
 
  Našu reprezentaciju je predstavljalo 9 učesnika i to
Iz Subotice: Džošua Štajnfeld ( šah ), Vlado Kovač ( šah ), Ivan Vajcenfeld ( stoni tenis), Leon Štajnfeld ( tenis ), Daniel Kovač ( tenis ), Filip Kumić ( šah ).
Iz Novog Sada: Ivan Ujhazi ( šah), Danijela Grujić ( šah ).
Iz Beograda: Ognjen Rajević ( vodja delegacije ).
 
  Vratili smo se sa osvojene četiri medalje, dva srebra i dve bronze.
Danijela Grujić je zauzela drugo mesto u šahu.
Leon Štajnfeld je zauzeo drugo mesto u tenisu, singl, masters 35+
Leon Štajnfeld i Daniel Kovač su zauzeli treće mesto u dublu, masters 35+.
 
  Ovu priliku bi iskoristili da se zahvalimo jevrejskoj opštini Beograd, koja je kupovinom avionske karte omogućila predsedniku Makabija da prisustvuje godišnjem skupu makabi svetske unije, gde su ostvareni brojni kontakti i pogodnosti za naše sportsko društvo.
 
  Posebno bi se zahvalili jevrejskim opštinama Subotica i Novi Sad i njihovim upravnim odborima na poverenju koje su nam ukazali,  i gospodinu Aronu Fuksu, bez čijih nesebičnih pomoći ne bi bili u mogućnosti da predstavljamo Srbiju na evropskim igrama, i predstavimo našu zajednicu u ovim turbulentnim vremenima na najbolji mogući način.
 
   Još jednom bi se zahvalili našim takmičarima na osvojenim medaljama i nadamo se da će na sledećim makabi igrama u Izraelu 2021 doneti još više medalja. 
 
  Pozivamo sve zainteresovane ljude da nam se priključe u radu, jer od oktobra krećemo sa pripremama za 21 makabijadu u Izraelu 2021 godine, koja je inače i najveće jevrejsko okupljanje na svetu.
Svi zainteresovani mogu da nas kontaktiraju na makabisrbija@gmail.com.
 
 
U ime sportskog društva Makabi
Rajević Ognjen
Predsednik
SD Makabi