Program za oktobar 2019.

Program za oktobar 2019.

Utorak, 8. oktobar u 17:50 časova, Erev JOM Kipur u Sinagogi

Večernja služba za Dan iskupljenja. Molimo vaše prijave i uplate za Maskir. Članovi mogu prijaviti osim svojih preminulih rođaka i prijatelje kojih se sećaju. Prijave se mogu slati i emailom.

Nedelja 13. oktobar u 17 časova
Sukot u Dečjem klubu. Obeležićemo praznik senica uz prigodan dečiji program, voće i suku.
Pozivamo decu i sve članove da svojim prisustvom uveličaju ovaj praznik.

Ponedeljak 14. oktobar u 18 časova
Obeležićemo prvi dan Sukota

Sukot je jedan od tri hodočasna praznika. Izraelci su nakon izlaska iz Egipta lutali pustinjom četrdeset godina i za to vreme boravili pod šatorima. U znak sećanja na te dane, Jevreji na Sukot borave u kolibama sedam dana. Pouka praznika je da čovek i u dobru treba da misli na teške dane, kako bi ga to navelo da skromnije živi.
U tradiciji su sačuvani poljoprivredni simboli prvobitnog praznovanja. To su četiri vrste bilja - etrog (vrsta citrusa), lulav (listovi palme), adas ( mirta) i arava (vrba), koje povezane u struk služe za obavljanje posebnog prazničnog obreda kao i nošenje odabranog voća i povrća.

Ponedeljak, 21. oktobar u 18 časova
Obeležićemo osmi dan Sukota ŠEMINI ACERET kao i SIMHAT TORU - Radost Tore, praznik koji se praznuje poslednjeg dana Sukota. Označava završetak godišnjeg ciklusa čitanja Tore. Ova procedura je u skladu sa idejom da je proučavanje Tore beskonačno. 

Petak 25. oktobar u 18 časova
Šabat večera u Klubu JONS. Molimo Vaše prijave do srede 23. oktobra.

Neradni dani: 1., 9., 14., 15., 21., 22. oktobar