Irma Mikeš izložba - Lisica noću ne spava

Irma Mikeš izložba - Lisica noću ne spava

Pozivamo vas na svečano otvaranje izložbe crteža i skulptura Irme Mikeš - Lisica noću ne spava.

U Arhivu Vojvodine se u ponedeljak, 23. decembra 2019. godine  u 19 časova otvara samostalna izložba Irme Mikeš pod nazivom Lisica noću ne spava. Posle višegodišnjeg boravka u inostranstvu autorka se u rodni grad vraća sa izložbom koja je posvećena noći i njenim pratiocima, snovima. Onima koji spavaju i onima koji se bude dok naše misli putuju daleko zagrljene nežnim, mirišljavim posteljama. Maramice za skidanje šminke uokvirene u najranjivijem, večernjem trenutku dok na sebi nose ceo jedan portret proteklog dana, vazduh grada, DNK onoga koji im se posvetio. Nežni, linijski crteži krošnji šumskog drveća, koje usnulo, bez svog letnjeg ruha sniva zimskim snom. Životinje koje noć svojim budnim i vrednim okom čuvaju. Probuđeni vulkani u kovitlacu svojih strasti. Ljudi koji se skrivaju od
dnevnog svetla i kreću ka večnom putu vrata naroda. Sve to zajedno čini jednu sliku, tihi odraz vremena u kojem živimo. No ova basna ne pati i ne tuguje već se nada i traži načine kao i svako čovečije vreme, da lepim nastavi dalje. Ako neko spava, taj i sanja, a ko sanja taj i misli.


Izložba se može pogledati do 9. januara 2020. godine.

O autoru:
Irma Mikeš rođena je u Novom Sadu 1986. godine. Osnovne studije završava na katedri za vajarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu. Posle toga odlazi u Italiju gde završava postdiplomske studije na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu. Radi kao art terapeut sa decom i omladinom sa invaliditetom. Trenutno živi i radi između Italije i Srbije.