ŠOLET

ŠOLET

Тradicionalni “ŠOLET” jevrejskih zajednica održan je 07.03.2020g. na Novosadskom
sajmu uz prisustvo 230 članova iz Sombora, Zrenjanina, Beograda, Subotice, Novog Sada Osjeka i Doboja.

Dobrodošlicu gostima poželeo je predsednik JO Novi Sad Mirko Adam. S obzirom na problem virusa korone, date su preporuke o bezbednosti, a pokazalo se da je prijateljstvo članica i želja za druženjem velika, da nema cenu. Uz tradicionalni “šolet”- koji su pripremili gastronomski majstori, muziku i ples manifestacija je trajala do kasno popodne.

Na početku manifestacije odata je počast preminulom članu JONS Dajč Rubenu, najboljem poznavaocu “šoleta”, uzornom članu JONS i članu koji će ostati u pamćenju po velikom broju dobrih dela. 

Na manifestaciji su predstavljeni inovatori, učesnici takmičenja za Najbolju Tehnološku
Inovaciju – NTI, Sanja Melkus-  članica hora „Hašira“ i Danka Milić član tima „kičma-ATOS“.

O značaju takmičenja koje se održava 16 godina, govorio je prof. Vojin Šenk. Takmičenje je namenjeno sticanju veštine istraživanja, stvaranju novina i pomoći u realizaciji inovacija u preduzećima. Do sada je učestvovalo 2359 timova, obučeno je 6.974 istraživača, otvoreno je 80 novih preduzeća i uvedeno u praksu oko 1800 inovacija.

Članovi naše zajednice JO Novi Sad uspešno učestvuju na takmičenju inovatora uz podršku eksperata NTI. Podsetimo se da jednostavna inovacija spajalice ima spomenik u Oslu, da je inovator zaradio 900.000 dolara, da su inovacije biznis koji predstavlja i korist i veliko zadovoljstvo.
Sanja Melkus - dobitnica je druge nagrade NTI 2019 god., za nove proizvode od tartufa i
novu proizvodnu opremu, rekla je da je: "ostvarila svoj san iz mladosti, da je zahvaljujući NTI napravila nešto što drugi nemaju, da su tržištu potrebne nove ideje više od „tržišta niskih cena“ i rešavanje potreba i problema". Inovatorka je podelila gostima nove proizvode i pozvala članove jevrejskih zajednica na učešće u novom ciklusu takmičenja. Prijave se mogu podneti do 3 aprila.