Yom Atzmaut

Yom Atzmaut

Dan nezavisnosti (Yom Atzmaut) je dan kad se obeležava proglašenje i nastanak državeIzrael 14. maja 1948.

“Članovi Privremenog nacionalnog saveta i dve stotine odabranih gostiju okupili su se u holu telavivskog muzeja.Bio je petak, peti dan meseca ijara 5708. godine jevrejskog kalendara,koji vreme računa od Dana stvaranja. Pod slikom Teodora Hercla i dve belo-plave zastave sa Magen Davidom – bojama i simbolima koji su se tri hiljade godina ranije vijorili na Cionskoj gori Savet je proglasio Acmaut, nezavisnost. Na osnovu prirodnog i istorijskog prava jevrejskog naroda proglašavamo osnivanje jevrejske države u svetoj zemlji, Ta će se država zvati Izrael, pročitao je David Ben Gurion sa svitka pergamenta. Kako sunce još nije zašlo da označi početak šabata i ortodoksni Jevreji uzeli su penkala u ruke i potpisali dokument. Odobreno je formiranje privreme vlade, a dva dana kasnije Haim Vajcman je izabran za prvog predsednika države. Narod koji je sa generacije na generaciju prenosio molitve da sunce i kiša daju dobru žetvu na zemlji koja je postojala samo u njihovoj mašti, ostvario je svoj san.”

Opis u knjizi “Izrael” Boška Jakšićaslikovito čuva uspomenu i sećanje na trenutak kad je pre sedamdeset dve godine nastao Eretz našeg doba.

Zvanična ceremonija održava se svake godine na planini Herzl u Jerusalimu, uveče, uoči Dana nezavisnosti. Ceremonija uključuje govor predsednika Knesseta (izraelski parlament), umetničke predstave, zastavu Izraela, formiraju se složene strukture (poput Menore, Magen Davida) i svečano paljenje dvanaest baklji, po jednu za svako od Plemena Izraelova. Svake godine desetak državljana Izraela, koji su dali značajan društveni doprinos u odabranom području, pozivaju se da zapale baklje. Mnogi gradovi održavaju predstave na otvorenom na gradskim trgovima na kojima su predstavljeni vodeći izraelski pevači i vatromet. Ulice oko trgova zatvorene su za automobile, omogućavajući ljudima da pevaju i igraju na ulicama.

Ovogodišnje slavlje tog dana u Izraelu i u jevrejskim zajednicama širom sveta je virus korone učinio drugačijim, bez igre i pesme na ulicama, ali – kao i uvek – uz najbolje želje i mi obeležavamo i čestitamo Jom hacmaut.

Hag sameah!