KONCERT  “LAILA TOV – Laku noć“

 KONCERT  “LAILA TOV – Laku noć“

Povodom Dana evropske/jevrejske kulturne baštine i 145. godišnjice rada  

                                      
              Srpsko – jevrejsko pevačko društvo i Jevrejska opština Novi Sad

 

                                        imaju čast pozvati Vas na

                                 

                                 KONCERT  “LAILA TOV – Laku noć“

                                         (Aškenaska/klezmer muzika)        

 

                                                                                                                                                                               

  Novosadska sinagoga, Jevrejska 9, u utorak, 5. oktobra 2021, u 20.00 sati

       

Postojati 145 godina, biti originalan, inovativan, kreativan, ići ka vrhu i ne ličiti na druge zaista zaslužuje pažnju  te Vas najljubaznije molimo da najavite jedinstven koncert Srpsko – jevrejskog pevačkog društva (profesionalnog kamernog hora (jedan od najboljih beogradskih/srpskih horova). Ukoliko nas pozovete rado ćemo gostovati na Vašoj Televiziji  (dati izjavu za vaše novine,radio).
Srpsko – jevrejsko pevačko društvo svojim  koncertom “Lailatov/ Laku noć”  obeležava Dan evropske kulturne baštine (istovremeno dan jevrejske baštine) i proslavlja 145. godišnjicu rada. Muzički program je posvećen aškenaskoj (klezmer) muzici, stoga pored hora SJPD i muzičke pratnje mladih beogradskih muzičara (Mladen Pecović, gitara, Dušan Trnavac, klarinet/saksofon, Miloš Puniša, harmonika, Dušan Petrović, perkusije, Đorđe Perović, klavir), kao solista nastupa kantor bečke sinagoge, poznati tenor Šmuel Barzilai.  Sve se dešava pod dirigentskom palicom Bojane Radivojević i u organizaciji  Jevrejske opštine Novi Sad i Marlene Weinberger Pavlović predsednice hora.                                                                                                                                                                                                                                                                             

Koncert  će se nakon beogradske premijere izvesti u utorak, 5.oktobra u 20 h u novosadskoj Sinagogi (ulaz je slobodan) .

SJPD nudi nov, originalan koncert, interesantnog, gotovo jedinstvenog pristupa i programa koji šalje poruku tolerancije i interkulturnog dijaloga, čuva od zaborava i promoviše jevrejsku muziku, posebno aškenasku, koja se kod nas retko izvodi. Zato je ovo muzičko veče od posebnog značaja. Ovakav muzički koncept predstavlja most koji spaja kulture, oživljava prošlost i upliće je u sadašnjost..
Odabrani program skreće pažnju na zaboravljeni jezik- Jidiš i prikazuje široku lepezu jevrejske muzike koja je obojena emocijama, slikama života, radosti i bola, takođe ukazuje na kulturološke razlike jevrejskog naroda (sefardi, aškenazi). Istovremeno šalje poruku razumevanja, bliskosti, viziju sveta gde nas različitosti ne razdvajaju već zbližavaju.
Na klezmer je značajno uticala romska muzika, a istovremeno klezmer ie uticao na mnoge svetske žanrove kao što su džez, rok, čak hip hop danas. To je svetska muzika sa ishodištem u Evropi. Evropi. 
Muzika moli, tuguje, igra, smeje se…. zato često sadrži elemenate satire i humora kao u kompoziciji Der Rebe gde pastva imiitra rabina u svemu osim u molitvi – kad on peva i oni pevaju, kad on moli oni spavaju!                                                                                  
Program je kolažnog karaktera: duhovno i  tradicionalno: Dudele…Jidiše mama…Mamele, Abi Gezint, Šolem, Rozhinkes mit mandlen, Tumbalalike…Bei mir bistu šein.. Ikh Zing, kao i numere iz mjuzikla “Violinista na krovu”.  Sigurni smo da će odabrane kompozcije, sjajno vokalno izovđenje hora SJPD, soliste Šmuela Barzijaija i  muzičke pratnje učiniti da publika uživa u čarobnoj muzičkoj večerii, i muzici koja donosi osmehe i optimizam nakon preteške “korona godine” i pored zabrinjavajuće stvarnosti.                                                                 
Koncert su podržali:  Ministarstvo kulture, Austrijski kulturni Forum, Gete institut, Ambasada Izraela, JO Novi Sad, Neofyton, Mama Shelter i drugi. 

 

S poštovanjem,

 

Marlena Weinberger Pavlović

Predsednica

Srpsko – jevrejsko pevačko društvo

G.Jevremova 24

11000 Beograd

Tel. 063 375 044